Bokrecension – Tag och skriv

Undertitel: Fjorton författare om sitt skrivande
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2020
Antal sidor: 224
Utläst: 26/2

Handling
I den här antologin möter du nyskrivna personliga texter av några av Sveriges namnkunnigaste författare. De delar även med sig av konkreta skrivtips och motiverande råd om hur du sätter igång. I den här antologin möter du nyskrivna personliga texter av några av Sveriges namnkunnigaste författare. De delar även med sig av konkreta skrivtips och motiverande råd om hur du sätter igång. Något av vad den bjuder på: Romanskrivande som ett husbygge. Skriva självbiografiskt. Inte vara rädd för att inte vara unik. Den svåra andra boken. Hur det är att gå – och leda – skrivarkurser. Inte sträva efter en perfekt rad, utan flera fulla sidor, och ur det vaska fram guldet. Konsten att kunna redigera sin egen text. Det här är en bok som vänder sig till alla som är intresserade av skrivande. Till dig som ständigt skriver, till dig som ännu inte börjat och till dig som vill veta hur dessa författare egentligen gör.
Medverkar gör: Andrea Lundgren, Annika Norlin, Johan Theorin, Klas Östergren, Kristoffer Leandoer, Majgull Axelsson, Mats Strandberg, Negar Naseh, Nina Wähä, Stina Stoor, Sven Olov Karlsson, Torbjörn Flygt, Åsa Linderborg, Åsa Moberg.

Kommentar
Det här var en personlig liten bok med utdrag av olika författares erfarenheter och tankar om sitt skrivande. Jag gillade den. Vissa avsnitt mer än andra. Jag kände mig särskilt lugnad (eller?) av Mats Strandbergs inledande ord:

Det spelar ingen roll om du skriver din första bok eller din tjugonde – du är ändå lika rädd för att din idé inte är bra, rädd för att din idé är bra men att du inte ska klara av att skriva den, rädd för att du redan har använt upp alla ord och tyvärr inte har fler kvar att ge. Till och med några av Sveriges mest etablerade författare, idoler som jag också har förmånen att räkna till mina vänner, känner såhär. Varenda. Jävla. Gång.

Det är ohyggligt svårt, precis i sin ordning. I den här boken får jag som skrivande människa också höra andra skrivande människors tankar om processen, och det berikar och lugnar.

Betyg: 4 av 5

En reaktion till “Bokrecension – Tag och skriv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.