Lucka 10: Djurens språk

Idag är det min tur att få öppna en lucka till er i Julkalenderbloggstafetten som Sofies bokblogg håller i. Igår var det Sincerely Johanna som tipsade om The hate u give us av Angie Thomas.

När jag fick höra att temat var Bäst i bokhyllan tyckte jag först att det var ett omöjligt val, men så kom jag på, och så blev det genast självklart. Den bok som jag tycker är bäst i min bokhylla är Djurens språk av Carina Solöga Högman. Varför det? Jo för det är den lilla boken som jag har använt mest och återkommit mest till genom åren. Jag säger liten för den får plats i handflatan som ni ser på bilden. Men trots sitt lilla (smidiga) format så innehåller den ändå 800 djur.

I boken går det att söka upp alla de här djuren för att se vad de symboliserar och har för budskap med sig. Till exempel vid ett möte i drömmen eller i verkligheten eller om det bara är ett djur som dyker upp i tankarna. Vid varje djur står det med fetstil kort vad de menar och sedan ”min gåva till dig är att …”, det tycker jag är så fint. Sedan står det också en liten kommentar i kursivt, kanske lite mer personlig från författaren, utifrån det här djuret såsom hur hon lärde känna det eller beskriver en situation. Jag älskar att söka upp olika djur i den här boken! Nu vet jag inte om det går att läsa texten, annars kanske det går via min Instagram, @lionslibrary, där jag också lägger upp bilderna. Klart jag var tvungen att ta uppslaget med lejonet 😉

Om det inte går att se kan jag alltid skriva ner vad mitt lejon säger mig 🙂 ”Ett öppet hjärta är ett modigt hjärta. Min gåva till dig går att vara modig. Var stolt över vem du är. Låt världen ta del av din begåvning och din visdom. Ett modigt lejon gömmer sig inte”.

Jag kikade alltid i den här boken av mamma när jag bodde hemma och sedan när jag flyttade hemifrån var det självklart att också jag skulle få min egna. Det är nästan ett måste att ha den här om man fått smak på det tror jag 🙂

Jag gjorde lite research (men har haft glädje av boken ändå) och fann att boken grundar sig i schamanism och medicinhjulet. Shamanism är urgamla traditioner som syftar till att bevara hälsa, bota sjukdomar och upprätthålla balansen mellan människor och naturen. Den nordiska shamanismen är en del av den gamla indoeuropeiska kulturen och finns kvar än idag och har burits med genom diverse kloka personer liksom våra gemene folkliga tro såsom asatron. Medicinhjulet har jag ärligt haft svårt att få grepp om, men det är utifrån de fyra väderstrecken och syftar till att, genom shamanismen som betyder att se, att göra en slags resa i sig själv. En gammal kunskap för att kunna praktiseras i dagens värld. Källorna till detta är här och här / här. Men som sagt, boken är användbar och skänker gott glädje ändå.

I morgon är det Emmas tur från Systrarna böcker att öppna lucka nummer 11.

17 reaktioner till “Lucka 10: Djurens språk

  1. Jag brukar alltid kolla i den här boken när jag har drömt om djur eller sett djur ute i naturen. Oftast stämmer det väldigt bra, framför allt om samma djur återkommer regelbundet i drömmarna. :)Det finns en likadan bok om växter men den har jag inte använt lika mycket.

    Gilla

  2. Det står ganska långt om varg :)\”Praktisera världens visdom. Min gåva till dig är att få tillbaka det du gett till världen. Vargens visdom är enkel. \”Det du ger är det du får tillbaka\”, säger vargen. T.ex väljer du utifrån rädsla, då kommer rädsla tillbaka, väljer du utifrån kärlek, då kommer kärlek tillbaka, väljer du att döma andra, då dömer andra dig, väljer du att hjälpa andra, då får du hjälp av andra. Se över ditt liv och tänk efter. Vad är det du har gett till världen? Här gäller det att vara den vise man eller visa kvinna du i grund och botten är och praktisera världens visdom till fullo. Var noga med att tänka, känna och agera på ett allt igenom positivt sätt för att kunna skörda enbart det bästa. Rädsla för vargar = tron på bestraffning/vedergällning/rädsla för att få tillbaka det man själv gett till världen.\”

    Gilla

  3. Vad kul, den är så fin 🙂 Jo mamma har också den där med växter men har inte tänkt att jag behövt den, är inte lika haj på det tror jag, men ibland tänker jag att det kanske kunde vara kul att ha den också 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.