Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker

”Det måste finnas en avgörande vändpunkt i livet när den värld som man känner upphör att existera. Ett ögonblick som förvandlar en till en helt annan människa från ett hjärtslag till ett nästa.”

Titel: Konsten att höra hjärtslag
Författare: Jan-Philipp Sendker
Serie: #1
Genre: Utländsk skönlitteratur
Antal sidor: 333
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Översättare: Lena Torndahl
Förlag: Månpocket
ISBN: 978-91-7503-395-2
Utgivningsår: 2015 (2013)
Format: Pocket

Första meningen: Det första som slog mig var den gamle mannens blick.

Handling: Tin Win är framgångsrik advokat i New York. Han kommer ursprungligen från Burma men hans amerikanska familj, hustru och två barn, vet nästan ingenting om hans uppväxt och bakgrund.
   En dag strax efter att dottern Julia avlagt sin juridikexamen försvinner han utan ett ord. Familjen tvingas till slut acceptera att spåren slutar i Bangkok. Fyra år senare hittar Julia ett fyrtio år gammalt kärleksbrev som hennes far skrivit till en okänd kvinna i en by i Burma.
   Hos Julia tänds åter hoppet och hon bestämmer sig för att söka upp kvinnan i brevet. När Julia kommer till den lilla byn bland bergen hamnar hon i en främmande värld. I byns tehus lär hon känna en man som berättar en märklig historia om den blinde pojken och flickan med de missbildade fötterna, om det som står skrivet i stjärnorna och om kärlek som övervinner allt.

Min kommentar: Jag var ganska skeptisk till den här boken som blivit en sådan bästsäljare världen över. Det kändes som om författaren tryckt på en tjusig titel och skrivit en bok som folk vill läsa, för att sälja… som sagt, jag var kritiskt.

Men så bestämmer jag mig för att läsa Konsten att höra hjärtslag för att se vad så många tagit del av. Jag blev uppriktigt glad för jag tyckte historien var så vacker och då blev känslan helt tvärtom, det är underbart att så många fått tagit del av den!

Förutom alla långa meningen en man säger till Julia i början, som jag inte riktigt gillade, så sögs jag omedelbart in i boken. Jag älskade upplägget som gjorde det så spännande, bit för bit introducerades och fyllde på berättelsen och jag kunde inte få nog. Jag var bara tvungen ta reda på vad som hänt med Julias pappa. När det inte heller var så komplicerat språk utan enkel och lättsam läsning var det än mer svårt att slita sig. Men bland dessa meningar väcktes också många frågor och funderingar hos mig som läsare.

Det är många intressanta ämnen som gömmer sig i boken och som det inte är så ofta jag läser om, men som jag gärna skulle vilja. Att handlingen utspelar sig i östvärlden sätter in nya kulturella aspekter som är fascinerande att läsa om. Dessa ämnen ger en bra konstrast till mig som västerlänning. I början fick jag lite vibbar av Munken som sålde sin Ferrari.

Sist men inte minst måste jag nämna det som jag inte såg komma. Vad som hänt med pappan Tin Win. Det är så annorlunda men så himla fin historia. Jag vill inte berätta så mycket om det, mer än att den där påklistrade och tjusiga titeln nu har fått mig att smälta!

Mitt betyg:

Den här boken är med i bloggaktiviteten En världsomsegling på 366 dagar och har fått representera landet Burma, fler böcker från andra länder hittar du under sidan ”Läst 2016”.

2 reaktioner till “Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker

  1. Bra inlägg. Jag har liksom inte fått så mycket inspiration tidigare att verkligen skaffa denna men känner mig definitivt mer sugen nu efter ditt inlägg 🙂

    Gilla

  2. Vad roligt att du blev mer sugen att läsa den nu! Boken var oväntat spännande och så alla fina inslag, men däremot blev det ingen fullpoängare från mig, men den är verkligen läsvärd 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.