Katedralen vid havet av Ildefonso Falcones

Titel: Katedralen vid havet
Författare: Ildefonso Falcones
Serie: –
Genre: Historisk roman
Antal sidor: 666
Språk: Svenska
Originalspråk: Spanska
Originaltitel: La Catedral del Mar
Översättare: Kajsa-Lisa Lönngren
Förlag: Bazar
ISBN: 978-91-7028-133-4
Utgivningsår: 2008 (2006)
Format: Inbunden

Första meningen: Under ett ögonblick när ingen verkade ägna honom någon uppmärksamhet vände Bernat blicken mot den klarblå himlen.

Handling: 1300-talets Barcelona är en stad i förändring. Pesten skördar offer, kriget närmar sig och inkvisitionens straff väntar alla kättare. Samtidigt pågår byggandet av folkets katedral: Santa Maria. Katedralen vid havet är en storslagen äventyrsroman för alla och den har redan tagit Spanien, Italien och Nederländerna med storm. Nu introduceras den i övriga Europa samt i USA. Den unge Arnau Estanyol växer upp i staden och vi följer honom från hans lekar kring katedralens bygge och på hans flykt från ett liv i fattigdom till samhällets högsta topp när han drygt femtio år senare som rik man är med och inviger katedralen.

Min kommentar: Någonstans omkring mig har jag hört viskningar om att den här romanen ska vara något värt att läsa. Jag blev lite nyfiken efter att den lovordade en inlevelsefull spänning.

Nu när den är utläst kan jag säga att jag är väldigt kluven. Men som ni ser nedan har den fått ett ganska så högt betyg (även om jag tvekade), så den var bra. Rakt igenom är det väldigt händelserikt och det är framförallt för de historiska detaljerna som kryddar läsupplevelsen. Författaren får mig insvept i tiden och samhället på ett bra sätt.

Tyvärr infriades inte mina vaga förhoppningar vad gäller en viss stämning. Det är någonting i språket och de ofta förekommande dialogerna som gjorde att jag inte riktigt kunde svepas med helt och fullt. Det kändes lite för enkelt allt som oftast (även om jag också många gånger verkligen gillade språket). Men kanske jämför jag den lite för mycket med andra böcker.

Sedan förekommer det som jag inte tycker så mycket om, och det att allt tycks ska fås med. Ibland får jag den känslan och då blir jag besviken och uttråkad. Jag minns också att jag kände en starkare dragning i början än mot slutet.

Men ta inte för hårt på min kritik nu! För Katedralen vid havet är en riktigt bra bok som speglar tidsandan otroligt väl. Det är fasansfullt, fantastiskt och oförutsägbart. Och den är inte så illa skriven ändå, den är sin egen och det med rätt. Många gånger var det riktigt spännande i de tvära kast som historien tar. Jag tyckte också att karaktärerna porträtterades bra, det kändes starkt.

Mitt betyg:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.