David och Goliat av Malcolm Gladwell

”Den förnuftiga människan anpassar sig till världen – den oförnuftiga envisas med att försöka anpassa världen till sig själv.”

Titel: David och Goliat
Författare: Malcolm Gladwell
Serie: –
Genre: Facklitteratur
Antal sidor: 286
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: David and Goliath: Underdogs, Misfits, and the Art of Battling Giants
Översättare: Helena Sjöstrand Svenn och Gösta Svenn
Förlag: Månpocket
ISBN: 978-91-7503-421-8
Utgivningsår: 2014 (2013)
Format: Pocket

Första meningen: Mitt i det forna Palestina ligger en region som heter Shefela.

Handling: Hur kommer det sig att en läkares tuffa barndom bidrog till att revolutionera behandlingen av cancer? Är Ingvar Kamprads dyslexi en av förklaringarna till Ikeas framgångar? Varför ser vi så ofta nackdelar där vi istället kan se fördelar?
   Malcolm Gladwell, författaren bakom bästsäljarna Tipping Point, Blink ochFramgångsfaktorn, vänder i David och Goliat uppochner på vår förståelse av vad det innebär att vara en underdog. På typiskt gladwellskt maner ger han oss en underhållande och ögonöppnande lektion i konsten att slå ur underläge. Störst och vackrast är inte alltid bäst. Och jättar,
som Goliat, är inte alltid vad vi tror att de är.

Min kommentar: Jag visste egentligen inte mycket mer om historien om David och Goliat än det som framstår på omslaget – konsten att slåss mot jättar. Malcolm Gladwell inleder entusiastiskt med att återberätta denna saga, och sedan går han ett steg längre och analysera denna. Det är roligt att läsa. Och sedan tar han ännu ett steg, han ifrågasätter den och menar att den här boken är skriven för att rätta till de fel vi skapat i denna historia.

Jag blev väldigt inspirerad och hoppfull. När han sedan går igenom olika svårigheter som personer haft och hur de hanterat detta blir jag imponerad. Kanske inte eld och lågor, men det blir några ögonöppnare och det är alltid kul med lite nytänkande. Speciellt när det uppkommer lösningar som man kanske inte skulle förutse.

Men eftersom dalar mitt engagemang. Jag känner inte längre samma relevans till mig själv mot det som tas upp. Jag tycker det blir lite för långdraget och jag stör mig lite på upprepningarna.

Kanske byggdes det upp väldiga förväntningar där i början. Jag saknar också en återkoppling i samma stil som kan knyta ihop det hela. Det som i farten nämns som sammanfattning i slutet tycker jag inte motsvarar hur det började.

Jag är lite splittrad till David och Goliat, det fanns en välskriven grund och stundtals var det riktigt bra, men i det stora hela hade jag önskat känna mig mer inspirerad.

Mitt betyg:

Här finns en smakbit.

2 reaktioner till “David och Goliat av Malcolm Gladwell

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.