Välj rätt! En guide till bra beslut av Katarina Gospic

”Vi ramlar för att lära oss hur vi ska resa oss”

Titel: Välj rätt! En guide till bra beslut
Författare: Katarina Gosipc
Serie: –
Genre: Facklitteratur
Antal sidor: 163
Språk: Svenska
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: –
Översättare: –
Förlag: Brombergs
ISBN: 978-91-7337-536-8
Utgivningsår: 2013 (2012)
Format: Pocket

Första meningen: Varje dag fattar vi tusentals beslut, allt från vilka strumpor vi ska ha på oss, till hur vi ska prestera på topp – detta kräver hjärnkraft.

Handling: Hur kommer det sig att millimeterrättvisa är lika viktigt för småbarn som för löntagar? Kan man bli glad över att förlora pengar? Och kan man göra något åt sitt velande när man står inför ett beslut?
   Med fördjupad kunskap om hur hjärnan fungerar kan vi bättre förstå varför vi reagerar som vi gör och hur vi fattar våra beslut i det dagliga livet, från styrelserummet till köksbordet.
   I Välj rätt! En guide till bra beslut avslöjar Katarina Gospic den beslutsfattande hjärnans hemligheter och ger tips om hur du kan välja rätt!

Min kommentar: Jag tycker författarens ord om vem hon tillägnar boken var så fin, så jag vill gärna börja med att nämna den, såhär skriver hon: Till alla som arbetar för en bättre värld.

Katarina Gospic har skrivit en bok om ett viktigt ämne, nämligen vår egen hjärna. Hon går igenom olika situationer i vardagen, stora som små, om vad som händer i vår hjärna och varför vi gör, tänker och känner som vi gör. Visst finns det mycket som redan är bekant, men det är väl bara bra kan jag tycka, men det finns också många nya aspekter att ta del av. Framförallt är det lättsam och rolig läsning.

Boken är underhållande att läsa och jag känner att jag fått med mig lite mer kunskap i ämnet. Det som slår mig dock är att den inte går så djupt in. Men det kanske inte behövs, hon får ändå väldigt mycket sagt på dessa sidor och boken riktar sig dessutom till en bredare massa. Ju fler som får ta del av dessa insikter, desto bättre.

Jag gillar att det finns en samhällskritik med, både ordagrant men också lite mellan raderna. Det fanns många saker som gjorde mig både frustrerad och orolig. Men det är inte så konstigt, för vår hjärna är densamma som för 40,000 år sedan, medan våra liv idag är långt ifrån den livsstil vi en gång hade på savannen. Inte konstigt att saker och ting går fel. Å andra sida, vi förstår nog redan mycket med sunt förnuft, men nu såhär efterhand när jag läst boken så är jag ännu mer förtvivlad att vi ändå kör på som vi gör.

Välj rätt! är en behaglig liten bok som förklarar på ett pedagogiskt och uppmuntrande sätt hur vår hjärna fungerar och varför, något som vi alla kan ta del av, från det lilla till det stora beslutet.

Mitt betyg:

2 reaktioner till “Välj rätt! En guide till bra beslut av Katarina Gospic

  1. Bra inlägg! Jag blir verkligen sugen på att läsa denna 🙂 Gillar böcker som tar upp psykologi och hur våra hjärnor fungerar. Man kan aldrig förstå sig själv för bra hehe 😉

    Gilla

  2. Kul att du gillar det 🙂 Det är verkligen ett intressant ämne och boken var väldigt lättsam och rolig att läsa. Haha nej precis, ju mer kunskap om det desto bättre förutsättningar 😉

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.