Bokbloggsjerka 8-11: Spänning

Den här veckan ställer Annika sin fråga såhär:

Det här med spänning är en subjektiv fråga men jag tycker t.ex. inte att Nora Roberts böcker hör hemma i genren ”spänningsromaner” utan jag tycker att Harlequin är mer passande. Böcker som Jurtjyrkogården av Stephen King däremot är riktigt, riktigt spännande. Den där stigen, katten, mörkret… förföljer mig än i dag och filmatiseringen av boken är i särklass den bäst jag har sett.

Berätta om en bok (eller flera) som du tycker är riktigt spännande!

Det här med spänning tycker jag är jättesvårt, precis som Annika menar en subjektiv fråga. En bok som jag tycker är spännande skulle nog inte klassas som spänning för andra. Kanske blandar jag ihop spännande med fängslande? För det vill jag ha, en dragning till boken men jag vill inte läsa hemska och grymma böcker, i varje fall om det går mot skräck. Jag vill inte bli rädd. Den där obehagliga känslan som också kanske följer mig efteråt har jag inte lärt mig att gilla och kommer nog inte heller att göra. Det är ju bra när en bok sätter avtryck och lever vidare i mitt huvud även efteråt, men inte det läskiga. Visst finns böcker som är spännande utan att vara skräck, kanske då en lägre forma av spänning. Jag är inte så kunnig i området och så är jag nog lite feg att våga prova. Men jag skulle nog säga att jag inte väljer en bok för att den sägs vara spännande, utan mer för att den intresserar mig på annat plan och även hur den berättas ger en känsla av spänning för mig.

För att ta det till filmens värld väljer min sambo och jag alltid att se på tecknat tillsammans (senaste var Kung Fu Panda 3 – tyckte mycket om den!), hans smak på film (spänning) klarar jag inte av. Eller, jag klarar det, men alla hemska scener blundar jag ifrån. Å andra sidan känns det enklare att läsa än att se.

Men tips då? Den bok jag framförallt tänker på som jag tror andra också skulle säga vara spännande är Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón. Jag hade höga förväntningar på den och de infriades verkligen. Den var så ruggigt bra att jag var tvungen att stanna upp ibland och bara andas, jag vågade knappt läsa vidare, jag ville inte att det skulle ta slut.

44 reaktioner till “Bokbloggsjerka 8-11: Spänning

 1. Jag gillar ju alla sorters spänning, i bok- och filmform, och det kan ju verkligen vara helt olika saker. För mig är det nog när jag inte riktigt vet hur det ska gå, men det stämmer inte helt. Jag har sett filmen Apollo 13 hur många gånger som helst och där visste jag ju hur det skulle sluta redan första gången. Men spännande är den 🙂

  Gilla

 2. Åh, Vindens skugga är världens bästa bok!!!!!!! Den finns på bild under \”spännande\” i min ordbok. Jag kunde inte sluta läsa och ibland blev det 100 sidor i sträck trots att det var sent på kvällen. Den perfekta boken enligt mig. 🙂 Vilken himla bra smak du har!!!

  Gilla

 3. Ja, det behöver ju inte vara läskigt för att vara spännande. Jag gillar kärleksromaner och kan tycka det är jättespännande att se om personerna får varandra i slutet. Inte alltid, men om boken är bra skriven 🙂

  Gilla

 4. Fängslande är nog ordet jag menar när jag vill ha spännande böcker. Någonting som gör att det inte går att lägga ifrån sig boken. En riktig bladvändare, med andra ord.

  Gilla

 5. Som andra också har sagt fick veckans jerka mig att fundera en stund på vad som just är spänning och det är ju väldigt individuellt vad vi ser som spännande 🙂 har inte läst \”Vindens skugga än\”, jag har dock ett ex hemma i bokhyllan som stått oläst väldigt länge – lite sugen på att läsa nu dock!

  Gilla

 6. Verkligen, har också fått mig en tankeställare. Skönt också för mig som inte vill läsa alltför hemska saker ändå kan säga att det är spännandeVindens skugga är otrolig bra, tycker verkligen du ska påbörja den – för då kan du inte sluta 🙂 Hoppas du gillar!

  Gilla

 7. Håller med. Spännande och läskig är inte samma sak. Spännande för mig är en bok som man inte kan lägga ifrån sig. Men den behöver inte vara otäck eller kuslig för det 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.