Bokbloggsjerka 11-14 mars: ljudböcker

De här veckan undrar Annika: Vilken är din favorit när det gäller ljudböcker (bok, uppläsare eller både och)?

Det är inte ofta jag lyssnar på ljudböcker, men det har hänt några gånger. Paganinikontraktet (Jonas Malmsjö), Narnia (Torsten Wahlund) och Niceville (Anna Maria Käll) är de jag minns att jag lyssnat färdigt på. Inte så många med andra ord så därför kan jag inte jämföra eller tipsa om något. Men jag minns att jag gillade dessa, det gjorde jag.

Anledningarna till att jag inte lyssnar så mycket på ljudböcker är först för min kärlek till en tryckt bok. Tycker inte att ljudböcker är så fina. Och att inte kunna se texten är nog det jobbigaste. Både mentalt att inte se det jag läst, men också under tiden som jag lyssnat på böcker. För ibland händer det att jag råkar sväva iväg i andra tankar och så hänger jag inte alls med, då vet jag inte hur mycket jag ska spola tillbaka. Detta känns lite lättare i en skriven bok, för det kan ju också hända där att jag tappar fokus. Men risken är inte lika stor för då sitter jag ner och kan inte göra så mycket mer än att läsa. Ljudböcker är nästan till för att kunna göra annat under tiden.

Och det kan jag tycka är väldigt bra, för dem som vill ha det så. Förut kunde jag lyssna när jag var ute och gick eller sprang, men det har jag slutat med för jag vill ha det tyst och lyssna på naturen. Jag har till och med slutat att ta tid och sträcka och allt vad man kan göra, men det är en annan diskussion. Inte alltid vara upptagen och ägna sig åt något utan ibland också låta allting vara.

När jag väl lyssnar på böcker tycker jag om den där stämningen som bildas. Jag har jättesvårt att veta om det gör att jag gillar boken mer eller mindre än om jag skulle läsa den.

44 reaktioner till “Bokbloggsjerka 11-14 mars: ljudböcker

 1. Jag lyssnar enbart när jag kan göra saker samtidigt som annars är tråkigt att göra och som inte kräver så mycket tankeverksamhet. Istället för att dagdrömma när jag diskar lyssnar jag på en ljudbok. Istället för att på gymmet glo mot teven som jag ändå inte hör någonting av sjunker jag in i en bok som någon läser upp. Det är vid sådana tillfällen som ljudböcker fungerar för mig. Annars sitter jag hellre med en fysisk bok. Jag läser fortfarande otroligt mycket mer än vad jag lyssnar på.

  Gilla

 2. Jag lyssnar inte på ljudböcker, en av anledningarna kan vara att jag inte riktigt kan behålla koncentrationen på det jag lyssnar på. För mig är det lättare att läsa 🙂 Trevlig helg!

  Gilla

 3. Jag skulle aldrig köpa hem ljudböcker till bokhyllan för du har rätt, de är inte snygga :P. Men jag kör Storytel i mobilen när jag åker buss och ibland på promenader 🙂

  Gilla

 4. Visst är de inte den grannaste prylen i hyllan.. Kan tänka mig att de gör bussturen lite roligare för ibland är det minsann lite segt 🙂 smidigt att ha det i mobilen! Jag har isf laddat över skivor och det är lite bökigt.

  Gilla

 5. Ljudböcker är till för de stunder när man har något annat i händerna och inte kan läsa själv, men ändå behöver något att sysselsätta hjärnan med. Jag lyssnar när jag joggar!

  Gilla

 6. Som sagt gjorde jag det också men vår hjärna får nog så mycket underhållning i våra dar så jag tror det är bra för den att gå ett pausläge och bara följa med omgivningen 🙂

  Gilla

 7. Jag har alltid både en vanligt bok och en ljudbok igång och nyttjar den tid som går till ljudboken då jag mest jobbar praktiskt. Jag älskar ju böcker. Men visst funderar jag på att det kanske skulle vara bra att låta hjärna vila lite mer. Men städning, gräsklippning osv blir ju så mycket trevligare med en ljudbok. Har jag en riktigt bra bok igång kan jag till och med känna lust efter att göra sysslorna och då unna mig att lyssna (för hur kul är det egentligen att städa eller klippa gräs?).

  Gilla

 8. Visst är böcker underbara och nog ökar motivationen lite extra att också ta tag i tråksysslorna 🙂 Även om jag kan tycka det är nyttigt att ha lite tråkigt ibland och det blir lite meditativt, finns ex. på buddister som klipper gräset med en sax fast det är väl en grov överdrift 😉

  Gilla

 9. Jag tycker också egentligen om att gå och fundera medan jag gör sysslor, men det fungerar också tydligen (har jag upptäckt under dagen) att lyssna på ljudbok samtidigt. Typ det enda tillfälle mina tankar inte har flutit iväg all världens väg.

  Gilla

 10. Håller med om den estetiska aspekten, ljudböcker är helt enkelt inte så fina. I böcker finns det en variation av storlekar, upplagor, strukturen i omslagsmaterialet. Alla ljudböcker jag ser är likadana lådor. Känns trist.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.