En smakbit på söndag: Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap

Det är söndag och därmed dags för en smakbit. Den bok som jag håller på att läsa nu är väldigt mysig och är skriven på ett mycket spännande sätt, texten är nämligen bara uppbyggd i brev som skickas mellan de olika karaktärerna. Bakom breven finns en författare och så ett litteratursällskap, plus några andra bifigurer.

Det var lite svårt att välja ut en smakbit från den här boken, men jag valde ett stycke på sidan 63 där det berättas lite om hur trevligt de har det med deras bokträff, något som gör en glad!

”Sedan gick var och en hem och läste. Vi började träffas – först för kommendantens skull, och sedan för vårt eget höga nöjets skull. Ingen av oss hade någon erfarenhet av litteratursällskap, så vi hittade på egna regler: vi turades om att prata om böckerna vi hade läst. I början försökte vi vara dämpade och objektiva, men det gick snart över och talarnas syfte blev att sporra lyssnarna att själva vilja läsa boken. När två medlemmar hade läst samma bok kunde de säga emot varandra, vilket vi hade mycket roligt åt. Vi läste böcker, pratade om böcker, grälade om böcker, och blev allt bättre vänner. Andra öbor bad att få vara med, och våra kvällar tillsammans blev lyckliga och livliga stunden – då och då kunde vi nästa glömma mörkret utanför. Vi träffas fortfarande var fjortonde dag.”

Fler smakbitar hittar du hos Mari på Flukten fra Virkeligheten.

36 reaktioner till “En smakbit på söndag: Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap

 1. Tack för smakbiten! Den här började jag på, men sen blev den liggandes, är inte helt van vid romaner i brevform även om jag läst ett par och gillat. Kanske skulle göra ett nytt försök med den någon gång?

  Gilla

 2. Dette er en av mine favorittbøker. Jeg har lest den to ganger, men burde virkelig lest den flere. Jeg synes brevstilen passer så godt til denne boken. Og så lærte jeg en hel del om Guernsey jeg ikke var klar over. Ha en riktig fin søndag!

  Gilla

 3. (Jeg kommenterte to ganger fordi jeg følte takk for smakebiten ble litt kort da jeg benytta tida til å lse om den og fant ut at denne var mer i min gate. Derfor ville jeg være litt mer utførlig.

  Gilla

 4. Ja det är inte jätteofta man stöter på det. Men jag tycker det är lättsamt i denna och funkar bra 🙂 prova gärna en gång till om du får lust men kan förstå att det är jobbigt att återta böcker sådär.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.