En smakbit på söndag – Jag heter inte Miriam

Rainbowthon (läsmaraton) är igång och jag valde den här boken att grotta ner mig i. Jag tog med mig den hem från en second-hand affär i fredags och så läste jag första sidan i bilen och tänkte att jag bara måste börja med den här! Viktigt, hemskt och fängslande. Smakbiten kommer från det andra stycket alldeles i början:

”Trots det drömmer Miriam om hunger. I mer än sextio års tid har hon gömt sig i denna stad och hon har inte hungrat ens en timme av den tiden, ändå drömmer hon varje natt om sin ungdoms svält. Det har ingenting att göra med det liv hon har levt som vuxen eller med den hon är idag, ändå kan hon inte bli kvitt de där drömmarna, de glider in och tar över, de tvingar henne sextioåtta år tillbaka i tiden eller mer, driver henne att huka och springa undan, att sänka blicken och kura med ryggen, att stjäla en bit bröd från någon som inte orkar äta längre, att försöka mata en liten bror om inte ens kan svälja, att stå tätt intill Else under appellen och tyst rabbla alfabetet, att sekunden senare stirra in i Elses onaturligt stora ögon, de där ögonen som…”


Fler smakbitar hittar du hos Mari på Flukten fra Virkeligheten. (Denna vecka är det hos Astrid Terese du får klicka dig vidare till)

Trevlig söndag på er!

34 reaktioner till “En smakbit på söndag – Jag heter inte Miriam

  1. Har nyligen läst ut denna. Riktigt bra och gripande bok, om än fruktansvärt hemska episoder som man helst hade önskat bara var fantasiskapelser (dessvärre är det ju inte alltid så). Tack för smakbit.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.