En smakbit på söndag – Kampen om järntronen

Söndag och dags för en smakbit. Gå gärna in på Flukten fra virkeligheten för att läsa fler smakbitar.

Den här gången delar jag med mig av ett stycke från första boken i serien ”Sagan om is och eld”. Jag snubblade ju på den förra veckan och blev så glad. Och nu måste jag bara skaffa alla böcker och läsa hela serien!

Smakbiten kommer från sidan 38, och här är det första gången som Daenerys möter khal Drogo:

”Medan Illyrio vaggade över till khalen tog brodern henne i armen och hans fingrar kramade så hårt att det gjorde ont. ”Ser du hans fläta, söta syster?”

   Drogos fläta var svart som natten och parfymerad med väldoftande oljor, och i den satt små bjällror som pinglade svagt då han rörde sig. Flätan nådde långt nedanför hans bälte, till och med längre ner än skinkorna, och änden slog mot baksidan av låren.
   ”Ser du hur lång den är?” frågade Viserys. ”När en dothrakier blir besegrad i strid skär han av sig flätan i vanära, så att omvärlden ska se hans skam. Khal Drogo har aldrig förlorat en strid, och han är Aegon draklorden pånyttfödd, och du ska bli hans drottning.”
   Dany tittade på khal Drogo. Hans ansikte var hårt och grymt, ögonen lika kalla och mörka som onyx. Brodern gjorde henne illa ibland när hon väckte draken, men han skrämde henne inte så som den här mannen skrämde henne. ”Jag vill inte bli hans drottning”, hörde hon sig själv säga med en liten, tunn röst. ”Snälla, snälla Viserys, jag vill inte, jag vill fara hem.”
   ”Hem?” Han höll rösten låg, men hon kunde höra raseri i hans tonfall. ”Hur ska vi kunna fara hem, söta syster? De tog vårt hem ifrån oss!” Han drog in henne i skuggorna, utan synhåll, och fingrarna grävde sig in i hennes hud. ”Hur ska vi kunna fara hem?” upprepade han och menade Kungshamn och Draksten och hela riket som de förlorat.”

28 reaktioner till “En smakbit på söndag – Kampen om järntronen

  1. Jag har den här boken stående oläst i hyllan, tänkte vänta med att läsa böckerna tills alla har kommit ut. Däremot tittar jag väldigt gärna på TV-serien 🙂

    Gilla

  2. Jeg begynt på Game od Thrones bøkene men syntes at det ble forvirrende med den enorme mengden navn en ble presentert for. Senere har jeg sett tv-serien så det hadde nok vært lettere å lese bøkene nå.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.